„W antrejce na ryczce stoją pyrki w tytce”

Categories: | Author: Violetta Lebda | Posted: 2014-09-30 | Views: 1375

Godajmy po naszymu

Uczniowie klasy trzeciej „a” wraz z wychowawczynią Violettą Lebdą wzięli udział w zajęciach z Muzeum Miasta Ostrowa Wielkopolskiego.

 

 Kustosz muzeum Barbara Jarosz  przybliżyła w bardzo przystępny, a zarazem żartobliwy sposób  gwarę naszego regionu. Porównała dawną i obecną mowę potoczną ostrowian oraz wyjaśniła historyczne przyczyny form gwary. Wiele zwrotów do dnia dzisiejszego używane jest w domach rodzinnych co oznacza, że język nadal żyje w społeczeństwie. Wielu uczniów w swoich domach raczy się wielkopolskimi specjałami chociażby pyry z gzikiem, plendze, pyry deptane, chlyb zez smolcym i skrzyczkami czy z leberkom, kiszuny ogórek, szneka z glancem. Oprócz tego w kuchni wielkopolskiej nadal jada się galart, szabel, modrą kapustę a z zup: ślepe ryby, rumpuć czy zupę z korbola.  Po zajęciach uczniowie spacerowali uliczkami Ostrowa, podziwiając piękno architektury miasta. Trzecioklasiści aktywnie uczestniczyli w zajęciach, które odbyły się w ramach projektu edukacyjnego „Autostopem po regionie i Ostrowie”.

Galeria -zobacz